Mehiläispesän väki

Mehiläisiä kukassa

Mehiläisyhdyskunta

Mehiläisyhdyskunta on elävä superogranismi, jossa ryhmä päättää ja ohjaa kaikkea toimintaa.

Suomessa kasvatettavat mehiläiset ovat tarha-/kesymehiläisiä (Apis mellifera). Rodut ovat pääosin keltainen Italialainen, tummempi Krainilainen ja jonkin verran perinteistä tummaa mehiläistä.

Mehiläisyhdyskunta päättää ja toimii yhdessä muiden parhaaksi. On hämmentävää seurata kuinka nämä mesipistiäiset rakentavat täydellisiä kuusikulmioita, työstävät meden hunajaksi, puolustavat pesää erilaisia uhkia vastaa, päättävät lähteä uusiin maisemiin, tekevät työläismunasta kuningattaren ja hyysäävät kuningatarta ja jälkikasvua yksissä tuumin.

Yhteen mehiläisyhdyskuntaan kuuluu n. 10.000-80.000 mehiläistä. Talvella suuret pesät kutistuvat pieniksi ja kesällä väkeä on monin verroin.

Mehiläiset eivät vaivu horrokseen talvella vaan kerääntyvät kasaan ja muodostavat tiiviin ’talvipallon’. Ne syövät pakattua hunajaa ja pitävät pesän väristelyllä lämpimänä. Talven aikana mehiläiset eivät touhua paljoa, eivätkä käy ulostamassa eivätkä kasvata jälkikasvua. Talvella pallon lämpötila on reunoilla noin 15 astetta ja sisällä missä kuningatar on, on noin 25 astetta.

Kuningatar

Kuningatar vihreällä merkillä

Kuningatar on paljon isompi kuin työläinen

Pariutunut kuningatar eli emo on kaikkien mehiläisyhdyskunnan yksilöiden äiti. Kuningattaria on pesässä normaalisti vain yksi ja sen ainoa tehtävä on munia jälkeläisiä.

Kuningatar kehittyy hedelmöittyneestä työläis-munasta aikuiseksi pikavauhtia; noin 16:sta päivässä. Työläiset valitsevat milloin munasta tehdään kuningatar ja milloin tavallinen työläinen. Kuningattarelle tehdään erikoinen pesä kehittymistään varten, emokenno, ja se saa kaikkein parasta ja vahvinta ruokaa ylenmäärin nimeltään ’Royal Jelly’.

Kuningatar saavuttaa sukukypsyyden 7-14päivän ikäisenä ja se käy muutaman päivän aikana yhdellä tai useammalla häälennolla. Kuningatar pariutuu useamman eri kuhnurin kanssa kaukana oman pesän kuhnureista. Häälentojakso tapahtuu vain tämän ajanjakson aikana, vaikka muninta jatkuu useamman vuoden. Se on yhdyskunnan pitkäikäisin yksilö ja voi elää jopa viisi vuotta.

Emokenno ja Royal Jelly

Kuningatar kehittyy puikulassa emokennossa. Vieressä on avattu kenno, jossa näkyy valkoista Royal Jelly:ä. Ylhäällä näkyy peitetty kuhnurikenno ja alhaalla työläiskennoja.

Kuningattarella on iso takaruumis, jossa on yli 300 munajohdinta ja se pupsauttaa parhaimmillaan 2000 munaa päivässä. Emo pystyy säätelemään muniiko se hedelmöittyneen (tyttö) tai hedelmöyttymättömän (poika) muna.

Kuhnuri

Kunuri ja työläinen

Kuhnuri on kookas ja sillä ei ole pistintä

Kuhnuri on urosmehiläinen, jonka ainut tehtävä on pariutuminen. Kuhnurilla ei ole  työ- tai siivousvelvoitteita. Kuhnurit saavat tulla ja mennä yleensä mihin tahansa pesään syömään ja asumaan. Niillä on naaraita selkeästi suuremmat silmät, mutta ei pistintä.

Kuhnurit kehittyvät hitaasti; 24 päivää munasta aikuiseksi. Kuhnuri ei kuitenkaan ole heti sukukypsä vaan se kerää pari viikkoa voimia ja rohkeutta koitokseen. Jos kuhnuri pääsee pariutumaan, repeytyvät sen sukuelimet kiinni kuningattareen ja uros kuolee. Kuhnurit elävät puolitoista kuukautta kesäisin ja syksyn tullen ne häädetään pois mehiläisyhdyskunnasta, monesti kovin ottein. Kuhnurilla ei ole isää, sillä pojat syntyvät hedelmöittymättömistä munista. Niillä on siten vain isoisä.

Työläinen

Työläinen siitepölyn ja meden keruussa

Työläinen siitepölyn ja meden keruussa

Työläinen on naaras, yhdyskunnan perusjäsen, joka tekee kaikki työt: pesän siivouksen, toukkien ruokinnan, ruuan hankinnan, pesän puolustamisen, rakentamisen, viestimisen ja kuningattaren hoitamisen.

Työläinen kehittyy 21 päivässä aikuiseksi. Se aloittaa heti synnyttyään työt siivoojana ja toukkien ruokkijana.

Koska työläiset ovat naaraita ne pystyvät munimaan hätätapauksissa kuhnureita, mutta eivät työläisiä. Työläinen elää kesällä noin 6 viikkoa ja luonnon lepojakson aikana jopa 7kk. Elinikä on suoraan verrannollinen mehiläisen työtaakkaan.

Muna,toukka ja sikiö

Mehiläispesään kuuluu myös munat, toukat ja sikiöt, jotka ovat mehiläisiä eri kehitysvaiheessa.