Mitä muuta mehiläiset tuottavat?

Tiesitkö, että mehiläiset tuottavat paljon muutakin kuin hunajaa? Ovatko sinulle tuttuja mehiläisvaha, siitepöly, perga, propolis, emomaito tai mehiläismyrkky?

Mehiläisvaha

Mehiläisvahakennosto

Mehiläinen viimeistelee mehiläisvahakennostoa

Mehiläisvaha on mehiläisen erittämä vaha, josta tehdään kennostot pesään sekä peitetään hunaja ja mehiläisen toukat. Ihminen käyttää vahaa mm. kynttilöihin, puupintojen käsittelyyn ja lääketeollisuuteen.

Siitepöly

Siitepölyä kerätään kukkien heteistä

Mehiläinen hypistelee kukan heteitä ja kerää siitepölyä

Mehiläiset syövät siitepölyä voidakseen erittää ruokamehua toukkien ruokintaan ja varastoivat sitä myös kennoihin. Ihmiset käyttävät siitepölyä tuoreena, kuivattuna tai pakastettuna sen terveysvaikutusten vuoksi sekä allergian siedätyshoitona.

Perga (Bee bred)

Siitepöly pakattuna ja valmistumassa pergaksi

Siitepöly pakattuna ja valmistumassa pergaksi

Perga eli mehiläisleipä, on entsyymien avulla maitohappokäytetty siitepöly. Nuoret mehiläiset syövät pergaa, jotta pystyvät tuottamaan toukille ruokamehua tai emomaitoa. Ihmiset syövät pergaa sellaisenaan tai hunajaan lisättynä elivoiman vahvistamiseksi.

Propolis

Propolis

Propolis ja mehiläisvaha rakennetta

Propolis on luonnon oma antibiootti, jolla mehiläiset tilkitsevät pesää ja suojaavat sitä vahingollisilta bakteereilta. Mehiläiset valmistavat propoliksen pihkasta tai puiden silmuista. Ihmiskäyttöön propolis uutetaan alkoholiin ja käytetään sellaisenaan sisäisesti ja ulkoisesti. Sitä käytetään ulkoisesti haavahoidossa ja sisäisesti flunssaoireissa ja suun tulehduksissa.

Emomaito (Royal Jelly)

Emomaito on kuningattareksi kasvatettavalle toukalle valmistettu erikoisruoka, joka sisältää mm. paljon erilaisia B-ryhmän vitamineeja, proteiinia, aminohappoja, rasvoja, kivennäisaineita ja hivenaineita. Emomaitoa voi syödä sellaisenaan ja sitä käytetään raaka-aineena myös kosmetiikkateollisuudessa.

Mehiläismyrkky

Mehiläismyrkky on luotu mehiläisille pesän vihollisten karkoittamiseeen. Ihminen käyttää mehiläismyrkkyä lääketieteessä ja kauneudenhoitotuotteissa.