Omituisen hauska mehiläinen

Mehiläisistä on aina haastavaa ottaa kuvaa. Välillä onnistuu paremmin ja monesti huonommin, mutta satojen kuvien joukosta löytyy aina jokin mielenkiintoinen. Tähän olen koonnut joitakin kuvia, jotka ovat mielestäni tilanteina jollain tavoin erikoisia vaikkakaan eivät laadullisesti kovin mairittelevia. Omituisen hauskoja asioita.

Elävä silta

Omituinen taidonnäyte. Mehiläisten elävä silta - Mikon hunaja

Mehiläiset muodostavat oikoreitin tyhjään kuhnurikehään.

Mehiläiset optimoivat ajankäytön ja energian. Ne muodostavat elävän oikopolun rakenteilla olevaan kuhnurikehään; omituista taituruutta. Tätä pitkin kaverit voivat kävellä ja viedä rakennustarpeita yläosaan, eikä tarvitse kiertää laitojen kautta. Onneksi niillä on kuusi jalkaa niin on mistä ottaa kiinni.

Mehiläiselle maistuu kuusi

Kuusen ei luulisi kuuluvan pölyttäjän ruokapöytään. Mehiläinen viihtyi kuitenkin pitkän ajanjakson kuusikossa silloin kun kukkia oli luonnossa vähän. Pihkaa käytetään rakennusaineena propoliksen teossa, mutta ehkä sitä voi hyödyntää muutenkin. Tänä vuonna (2017) kuusikossa ollaan oltu viikko, mutta vuonna 2016 siellä viihdyttiin melkein koko kesä.

Mehiläiset puristavat vahalastuja

Mehiläinen pukkaa vahaa - Mikon Hunaja

Mehiläisvahaa puristetaan suomujen välistä

Mehiläisvaha muodostuu mehiläisen kahdeksassa vaharauhasessa, jotka ovat 4-7 suomujen välissä. Se puristuu ulos lastuina yhdestä tai useammasta kohdasta kerrallaan. Vaha voi olla miltei väritöntä tuoreena ja se tummuu mehiläisten käsittelyssä varsinkin, jos joukkoon lisätään propolista ja siitepölyä. Suikaleet ovat noin 3mm suuntaansa ja 0.1mm paksuja. 1100 suikaletta tarvitaan että saadaan yksi gramma kasaan.

Mehiläisvahaa tuottavat vain nuoret työläiset (tytöt) ja niiden tuotanto on parhaimmillaan 10-16 päivän ikäisinä. Rauhasten tuotanto heikkenee tasaisesti noin 18 päivän ikäisestä loppuelämäänsä asti. Kaverityöläiset nappaavat lastut, tai työläinen itse, ja se pureskellaan suussa pehmeäksi massaksi ja sitten vasta sitä voidaan käyttää kennoston rakennusaineena.

Sivuhuomio: on todettu että, kuusikulmainen mehiläiskenno on tehokkain ja vahvin muoto hunajan varastoimiseen, niin että, sen rakentamiseen käytetään mahdollisimman vähän itse vahaa.

Timoteistä hätävararuokaa

Mehiläinen timoteissä - Mikon Hunaja

Taiturimaista lentoa. Kieli puhdistetaan vaikka ollaan juuri laskeutumassa.

Mehiläinen timoteissä kerää siitepölyä - MH

Mehiläinen kerää siitepölyä timoteistä huonona satovuotena 2015.

Timoteille ei juurikaan ole hyötyä mehiläisen vierailusta, sillä se on tuulipölytteinen. Vuonna 2015 oli ensimmäinen ja ainoa kerta kun olen tällaista nähnyt ja kuvannut. Siitepölyn laatukaan ei taida olla kovin hyvää niille, mutta paremman puutteessa on otettava sitä mitä on saatavilla. Samana vuonna omituista oli myös pajun lehtien suosio; niissä viihdyttiin useampi viikko (!?).