Pesissä on valot päällä

Talvella ei paljoa tapahdu mehiläisen hoidossa ja pesäkäyntien osalta saa rentoutua. Kevättä kohti kun mennään niin pieni huoli jäytää takaraivossa, että pärjäävätkö yhdyskunnat talven ja millaisella porukalla siellä oleskellaan – katsotaan onko pesissä valot päällä.

Nyt sattui juuri sopivasti olemaan oman puhelimen oston aika ja löysin huippu hyvän puhelinvaihtoehdon, Cat s60. Se on oikein sievä, tarpeeksi kevyt ja naisen käteen sopiva kolhuja kestävä puhelin hyvällä kameralla. Mutta ennen kaikkea . . . siinä on erittäin tarpeellinen ja jokapaikassa tarvittava LÄMPÖKAMERA!

Olin tietysti intoa piukeana ja heti oli päästävä testaamaan lämpökameran toimivuutta mehiläisenhoidossa. Uusi laite oli niin mielenkiintoinen, että Mikkokin lähti kovassa köhässä ja kuumeessa jalottelemaan lähitarhoille. Kameran käyttö oli helppoa, mutta tulkinnan varaa ja opettelua riittää. Ainakin tulokset pitää suhteuttaa ympäröivään tilaan ja pesäosastojen lämmöneristämiskyvyssä on suuria eroja. Näin alkajaisiksi saimme silti siitä hyvää ja tarpeellista tietoa mehiläisten tilanteesta.

Mehiläisillä kaikki hyvin – valot on päällä 🙂

Kuvasimme jokaisen rykelmän ja pesän. Tässä näyttää olevan talvipallo kerääntyneenä alempaan osastoon. Yleensä talvipallo kerääntyy yläosaan, mutta näinkin on hyvä. Yksiosastoisissa pesissä on myös hyvästi väkeä, kun pystyvät tuottamaan näin päljon lämpöä.

Hmm – yksi näyttää hiljaiselta

Kuvassa oleva pesä oli haalea ja oletin sen olleen kuollut. Kuvasin sitä eri puolilta eikä lämpöpisteitä löytynyt. Avasimme kannen ja iloinen yllätys; siellä oli kuin olikin pikkuinen porukka ihan vasemmassa laidassa. Nyt ainakin tiedetään, että tämä porukka vaatii erikoishuomiota kevään edetessä.