Hoitoa ja torjunta

Mikko tutkii kuolleen pesän mehiläisiä

Mikko tutkii kuolleen pesän mehiläisiä

Vuoden 2016 viimeinen mehiläistenhoitotoimi on loisena elävien Varroa-punkkien torjunta, oksaalihapotus, ja EKM-näytteen otto .

Näytteet voi ottaa jokaisesta pesästä erikseen ihan yksikkönä tai tarhakohtaisen yhdistelmän. Esikotelomätä on mehiläisillä vakava tauti, joka voi olla pesässä piilevänä. Jotta koko tarha ei sairastuisi on hyvä ottaa näyte ja hoitaa pesät ajoissa. Jos tauti havaitaan vasta silmämääräisesti tarhalla, on sen tarhan tappiot jo huomattavat.

Varroa-punkin torjunta tehdään Mikon Hunajassa aikana, jolloin varmasti ei ole enää sikiöitä kuoriutumassa ja muut kiireet antavat periksi eli yleensä joulukuussa. Oksaalihappo on sama happo, jota on esimerkiksi raparperissä ja se on mehiläisille vaaraton.

Mehiläiset eivät osaa itse poistaa selässään loisevia punkkeja, jotka imevät mehiläisestä nesteitä. Tämä heikentää mehiläisen vastustuskykyä ja jos punkkeja on runsaasti, voi koko yhdyskunta sairastua ja kuolla.

Happo sekoitetaan veteen ja sokeriin, jolloin siitä saadaan tahmaisaa. Hoitoaine pysyy näin pidempään mehiläisen turkissa ja ne levittävät sitä ahtaassa kävellessään mahdollisimman paljon toisiinsa. Lirutamme nestettä lämpimänä kakkuväleihin jossa talvipallo sijaitsee.

Alkutalven menetyksiä ja tihulaisia

Ensimmäisen kerran hoitouramme aikana, meillä kuoli kolme pesää heti alkutalvesta. Yksi kuoli Nosema-ripuliin, toinen menehtyi punkkien heikentämänä ja kolmanteen oli tullut virustauti, joka aiheutti kehitysvaurioita.

Linnut voivat myös aiheuttaa tuhoja mehiläispesille. Talitintit ovat meillä ”petolintuja”. Ne koputtelevat röyhkeästi osastoja ja kun mehiläiset tulevat ulkoilmaan katsomaan häiriön aiheuttajaa, niin ne kohmettuvat pakkasesta ja tintti napaa helpon saaliin suuhunsa. Myös Harmaapäätikka on yksi tuhojen aiheuttaja. Tikka nokkii kevyt- tai puuosastoon reikiä, joista se napsii hitaita mehiläisiä poskeensa. Tämä ei aina tiedä koko pesän tuhoa, jos tekoset huomataan ajoissa ja reijät tukitaan. Tuhot ovat harmillisia, mutta pitäähän niidenkin elää ja jos kohtuudella mennään niin silloin kaikki voittaa…